01.12.2009 21:43

Dvoreček píše Ježíškovi

 

Dvoreček píše Ježíškovi

 

Milý Ježíšku, brzy budou Vánoce a tak ti chceme napsat, jak jsme na Dvorečku všichni hodní a co si hlavně přejeme najít pod stromečkem. Tak já začnu tím, jak jsme hodné (to bude ta těžší část dopisu J).

            Tak aby bylo Ježíšku jasno hned od začátku, my jsme moc hodné děti. Třeba v září hned po Drakiádě jsme na úterním Dvorečku pomáhali mamkám sázet kytičky do podzimních truhlíků. Zatímco mamky poslouchaly přednášku Simči Šafránkové jak uspat zahrádku na zimu a jak ozdobit podzimní truhlíky, my jsme se v úplné tichosti bez jakéhokoli školení do sázení pustili sami. Žádné kytičce jsme neublížili ani jsme po sobě neházeli hlínou, a to hlavně proto, že mamky včas odhalily naše úmysly a pak už z nás nespustily oči. Nechaly nás ale pomáhat a tak jsme domů odcházeli sice špinaví, ale spokojení, že máme tak krásné kytičkové truhlíky.

            Další úterý jsme společně vyrazili na výlet do nedalekých Librantic. Jestli si Ježíšku myslíš, že naše mamky jsou nějaké peciválky, tak to se rozhodně pleteš. Vyrazili jsme totiž na golfové hřiště. Počasí bylo příšerné, tak jsme si nejdřív dali teplý čaj v místní pidi restauraci a popovídali si s paní Vlastou Horákovou o golfu a tenisu pro děti. Jak často se trénuje, kolik to stojí a jaká je šance, že z nás budou mistři světa. Ta šance je sice malá, ale i tak může být takové golfové sportování prima pro celou rodinu. Pak jsme vzali kočárky a vyrazili na obhlídku „grýnu“, jak naše průvodkyně pořád říkala. No a potom už šlo do tuhého - mamky dostaly hole a my koše s míčky a šlo se odpalovat. Trochu jsme se báli, na co že jsou ty hole, brzy se ale ukázalo, že takové odpalování může být velká legrace. Mamky sice chvíli nechápaly, jak mají mít správně pokrčené nohy, nataženou ruku, kam má koukat hlava a jak pořádně švihnout holí a nikoho nezranit, ale po chvíli jim to docela šlo a míčky lítaly na vše strany. Ještěže tam mají takové speciální auto, které všechny míčky posbíralo. Z celého výletu plyne ponaučení zejména pro tatínky: Když na golf, tak s celou rodinou!

            Září se rychle překulilo do října a celý Dvoreček se ponořil do oranžové barvy, neb byla opět vyhlášena výstava Černilovská dýně a my se na ni začali pečlivě chystat. Na Dvorečku jsme společnými silami pod vedením Hanky Kalistové vyrobili úžaúžaúžasného draka z dýní. Dalo nám to dost práce, vytvořit dračí hlavičky, dlouhý ocas, křídla. Ale mamky i nás to oranžové řádění bavilo. Drak sice na soutěži nevyhrál žádnou cenu, ale určitě se líbil. Nám tedy jo. A musím uznat, že konkurence byla letos opravdu veliká.

            Další úterý jsme měli vyrazit na dýňovou šipkovanou, ale protože počasí na procházku nevypadalo, vzala Janička Žárská kytaru, rozdala nám hudební nástroje a zahráli jsme si na orchestr. Docela nám to šlo, v bouchání a dělání rámusu jsme prostě černilovské jedničky.  

            A protože se počasí vůbec nelepšilo, mamky si řekly, že je potřeba posílit nám imunitu a tak jsme další úterý strávili společně v Aquacentru v Hradci Králové. Bylo to super, na vlnobití jsme raději koukali z vířivky, ale když byla voda klidná, nebyli jsme k udržení a plavali a plavali a plavali, až jsme z toho v autech cestou domů všichni (kromě řidičů) usnuli.

             Poslední říjnové úterý jsme měli parádně patlací Dvoreček. Nejdříve jsme si s mojí mamkou zopakovali říkanky, ukazovánky a zazpívali písničky pro děti a pak jsme vyráběli odlitky ze sádry. Nenašel se žádný odvážlivec, který by do sádry strčil hlavu, ale nožičky a ručičky jsme tam strčili skoro všichni a teď máme doma nožičkový obrázek, podle kterého si budu poměřovat, jak rychle mi noha roste. Doma z nás mamka vysypala spoustu sádry, takže to byl opravdu přínosný Dvoreček.

            A co by to bylo za podzim, kdybychom nevyrazili na návštěvu Černilovské knihovny. Nejprve nám mamky daly k prohrabání krabici odměn, kterou jsme dostali za hromadnou registraci do projektu Rodinné pasy, pak jsme shlédli pohádku „Jak šel ježeček do Veselí“, no a pak už nám daly mamky rozlez po knihovně. Samy si s paní knihovnicí Evou Skákalovou povídaly o knižních novinkách a poslouchaly přednášku paní Kateřiny Ježkové  o tom, jak udělat fotoknihu nebo fotokalendář. Návštěva knihovny je prostě vždycky zážitek, kdy se vám to poštěstí ležet celé dopoledne v knihách, a to doslova J.

            Jak vidíš Ježíšku z mého vyprávění, užili jsme si na podzim spoustu výletů a tak si mamky řekly, že už je čas, užít si klidné útulné úterý na Dvorečku v Království spokojených dětí (KSD). A tak jsme jedno listopadové úterý s mamkou vyrazily na Voňavý Dvoreček. Kdybychom šly poslepu, určitě by nás vůně čaje a levandule neomylně dovedla do Dvorečku. Mamky měly jasný plán, nejdříve nás chtěly hrami a tancováním unavit a výbornou svačinou dorazit, aby si potom mohly v klidu vyslechnout přednášku Simony Šafránkové o čajích. Ale na nás si nepřijdou. Ve Dvorečku to vonělo tak, že nás ani nenapadlo, být v klidu. A tak jsme se i my přiučili něco o čajích všech možných barev a pomohli jsme mamkám naplnit voňavé pytlíčky ovčím rounem a levandulí. Nakonec jsme ještě pytlíky pomalovali obrázky různých bylinek. Přičuchněte si, protože to voní krásně, i když o tom jenom píšu.   

            Milý Ježíšku, doufám, že jsi pozorný čtenář, protože pozorný čtenář musel mezi řádky zjistit, že jsme opravdu mimořádně hodné děti J

            Tak a teď k těm Vánočním přáním. Nejmilejší náš kamaráde, Ježíšku, my bychom rády pod Dvorečkovým stromečkem našly spoustu nápadů na Dvorečkové řádění, nějaké výtvarné potřeby na Dvorečkové vyrábění, další Dvorečkové kamarády, nějakou maminku, která umí hrát na klavír, nějakou jinou maminku, která by vedla taneční kroužek a třeba i nějakou tu skluzavku a maňásky na divadlo. Hlavně si přejeme šťastné a veselé maminky a tatínky, protože pak už nám nic nechybí.

 

            Za všechny dvorečkové raubíře zpravodajka Žofka

 

 

A co nás čeká dál?

 

1.12.                  Hrátky s čertíkem, básničky pro Mikuláše a Mikulášo-čerto-andělské vyrábění

8.12.                Předvánoční zpíváníčko, pečeme cukroví

15.12.              Vyrábíme svíčky z medových mezistěn, zdobíme Vánoční stromeček

22.12.              Vánoce na Dvorečku 

23.12.              Živý betlém na dvoře za KSD (od 17 hod)

 

Všechny rodiče na mateřské dovolené, před ní i po ní zveme mezi nás. Opět se budeme scházet každé úterý od 9 – 11 hodin v Kulturním a spolkovém domě v Černilově. Bližší informace o kroužcích pro děti, jednorázových akcích, výtvarných dílnách najdete na našem webu www.kmdvorecek.webnode.cz, resp. na vyvěšených letácích.

 

—————

Zpět